Gruut Gentsch Geokasjing Event

Het organiseren van evenementen is en zal altijd datgene blijven waar we ons hart aan verloren zijn. Het gevoel dat je krijgt wanneer zoveel geocachers niet alleen met een grote glimlach vertrekken maar met nog een grotere glimlach terugkomen, is onbeschrijfelijk. En dan hebben we het nog niet gehad over de talloze verhalen die gedeeld worden tijdens een heerlijke barbecue.

Hoe het allemaal begon

HA&Co liep al sinds eind 2009 met het idee om eens iets opvallends te organiseren voor geocachers. Hij verzamelde een team van 7 geocachers — toen goed voor 40 jaar geocaching-ervaring– en eind 2011 zijn we begonnen met de voorbereiding van het eerste “Groot-Gents Geocaching event”.

In de loop van 2012 deden we heel mysterieus over de samenstelling van ons team. Op 15 september 2012 was het zover. Ons eerste event was meteen een schot in de roos. Geholpen door schitterend weer, klokten we af op 402 deelnemers. Het beeld van de apotheose bezorgt ons nog altijd kippenvel.

We schrijven ons eigen verhaal

Er kon geen moment twijfel over bestaan dat hierop een vervolg moest komen. In 2013 schreven we ons eerste verhaal, waaraan het hele event opgehangen werd. Ook bedachten we onze eerste competitieformule: geocachers moesten superteams vormen, tijdens het event zowat 90 geocaches vinden en daarbij de nodige informatie verzamelen om onze cryptex te kraken. Op 14 september 2013 werd om 06.30 GG2 op gang geschoten. Het ellendige weer zorgde ervoor dat dit voor sommige mensen een ware beproeving werd.

Ons verhaal eindigde daar niet en we bouwden verder aan GG3. We schreven verder en bouwden een bom die zeer moeilijk te ontmantelen was. Ook deze keer werden superteams gevormd die samen zowat 120 geocaches moesten vinden om de bom te kunnen ontmantelen. Midden september 2015 organiseerden we een mini-uitvoering van ons jaarlijkse “Groot Gents Geo Event” die we heel toepasselijk GG3.5 doopten. Geen competitie deze keer, en dus volkomen stressloos geocachen voor alle deelnemers. Toch mochten we meer dan 250 deelnemers begroeten. Daarmee was het laatste hoofdstuk van ons verhaal geschreven en werd het tijd voor iets nieuw.

Lees hier het volledige verhaal

GG5: Ghent under siege

GG5 was ons 5de exploot en ontstond door een verzuchting van de GGS. De eerdere competitie events werden, door de deelnemers, zeer gesmaakt. Telkens als we één van hen tegenkwamen ergens op een event of in het veld, ging het over hun, soms heroïsche, belevenissen. Eén ding vonden wij wel jammer, ook al waren wij de designers van al dit lekkers, het smaken ervan was altijd 2de hands. We wouden wel eens een competitie event creëren waar we de emoties van de teams zien terwijl ze bezig waren en deel uit maken van het geheel. Het concept idee van een spelbord en een lang en spanningsopbouwende periode kwam ongeveer op hetzelfde moment op tafel als het boek van GG4. Toen team vdwkes op een winteravond een grote doos binnen bracht op de vergadering en heel voorzichtig “het” uitpakte kon je een spreekwoordelijke naald horen vallen. Een paar seconden later was het creatieve hek van de dam. Het werd een zotte rit die maanden menig geocacher in de ban hield en waar tot op de dag van vandaag nog over gesproken wordt.

Na dit spannende avontuur besloten we het in 2017 iets rustiger aan te doen. Gewoon een barbecue en 1 cache hadden we ons voorgenomen. Uiteindelijk kwamen er meer dan 200 caches online en waren er meer dan 120 personen aanwezig tijdens ons GG5.141017 event.

Elke maand een CITO

Op naar een propere wereld, het klinkt als een utopie maar toch willen wij alles op alles zetten om dat doel te bereiken. Daarom besloten we in 2018 om elke maand een zogenaamde CITO te organiseren. CITO staat voor 'Cash In, Trash Out'. Je kan het concept het beste vergelijken met een zwerfvuilactie gekoppeled aan geocaching.  Het aantal kilo's dat we verzamelden was niet te tellen. We mogen dus echt trots zijn op wat we verwezelijkt hebben. Tot vandaag blijven we ons trouwens inzetten om dankzij deze zwerfvuilacties via mooimakers.be de wereld effectief wat mooier te maken.

Om alles nog net iets specialer te maken, stond ook ons jaarlijks event volledig in het teken van deze CITO's én haalden we ook ons bordspel van 2 jaar geleden nog eens uit de kast. We herwerkten het spel en maakten er een gezellige dag van. Iedereen had de keuze om mee te spelen, samen te geocachen of gewoon te genieten van een natje en een droogje en terwijl wat spannende verhalen uit te wisselen.

Gezelligheid boven

De essentie van geocaching is en blijft toch gezellig samen zijn en nieuwe mensen leren kennen. Reeds tweemaal hadden we ons eigen bordspel gespeeld en het was duidelijk dat spelletjes spelen mensen dichterbij brengt. We zetten onze schouders onder een nieuw concept binnen de geocachewereld, die van spelletjesavonden. Samen met vrienden rond de tafel zitten en een gezelschapspel spelen, het bleek een schot in de roos. Gelukkig zijn er honderden gezelschapspelletjes om te spelen dus wij zien nog geen reden om deze traditie die we startten in 2019 te stoppen.

Tijdens het GG9 event probeerden we ook alles in te zetten op die gezeligheid en gingen we back to basics: geen grote intriges, geen groots uitgewerkte spelborden, geen competities en geen frustrerende teasercaches waar menig cacher zijn hersenen eindeloos op pijnigt en de tanden spreekwoordelijk op breekt. In 2019 gewoon een event van de oude stempel. Wel nieuw was de organisatie van het Gruut Gentsch Geokasjing Film Festival. We wisten niet goed wat te verwachten maar de opkomst maakte ons snel duidelijk dat het niet bij deze eenmalige editie zou blijven.

Corona

We haden gehoopt het er niet over te moeten hebben maar ook wij werden niet gespaard. 2020 en 2021 werden 2 jaren in mineur. 2 jaren waarin we niet konden op poten zetten wat we wouden. De regels lieten niet toe om evenementen te organiseren op een manier dat het niet alleen veilig maar ook gezellig was voor iedereen.

Toch bleven we niet bij de pakken zitten en waar we in 2020 ons moesten beperken tot een adventkalender, konden we in 2021 wel al terug fysiek samenkomen. Tijdens GG9.99 organiseerden we zelfs 3 events op dezelfde dag: naast ons traditionele event, ook een CITO en het Film Festival. Zo werd het toch nog een gezellige dag waar we met zeer veel plezier aan terugdenken.

Zijn jullie klaar voor GG12?

Ook dit jaar willen we jullie opnieuw verrassen.
Blokkeer alvast 31 augustus 2024 in jouw agenda!